Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Táncos csillag Bartók-művében

Igazi nemzetközi sztár, táncos csillag látható A csodálatos mandarin táncműben a Fertőrákosi Barlangszínházban június 18-án, amikor különleges összművészeti ősbemutató keretében a zongorák királyai lépnek fel.

Bartók Béla szerzeményében A lány szerepét a fehérorosz származású Iryna Tsymbal alakítja, aki a Litván Opera, a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására táncolt a Magyar Állami Operaházban is. A kritikusok írtak olyan jelzőket róla, hogy a balerinák között filozófus, művészetével mélységeket tár a nézők elé. Iryna Tsymbal megkezdte a próbákat Sopronban. Technikai tudása, egész színpadi jelenléte sugározza művészi energiákat


A zongorák magyarországi királyaival, sztárművészeivel (Bogányi Gergely, Binder Károly, Boros Misi, Varga Gábor) nemzetközi hírű balett-táncosokkal készül koncert és táncjáték Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció, valamint az InterEUropa Balett országosan egyedülálló összművészeti előadásában hazai ősbemutatóként. A táncműveket Michael Kropf, az InterEUropa Balett alapítója-vezetője koreografálja. Az előadásokban a Sopron Balett és a Sankt-Pölten-i Europaballett művészei is részt vesznek. Az ötletgazda és rendező Pataki András.Michael Kropf koreográfus és Iryna Tsymbal egyezteti az egyik jelenetet a Sopron Balett tagjaival


Iryna Tsymbal már megkezdte a próbákat a stábbal. Olyan alázattal, koncentrációval, dinamikával dolgozik, ami példaértékű. Technikai tudása, egész színpadi jelenléte sugározza művészi energiákat. A világ számos pontján fellépett már, a műfaj legnagyobb, legnehezebb szerepeit táncolta el a Gisselle-től egészen A hattyúk taváig. Jellemző rá, hogy mindig intenzíven kutatja, vizsgálja a szerepeinek, általa életre keltett figuráinak belső tartalmait, útjait, igazságait a művekben. Mert szerinte a balett több, mint tánc. A zene által kifejezésre jut mindaz, ami a táncosban történik. Ezzel kommunikál a test. Neki az élete a balett. Erről is beszélt rövid villáminterjúkban.

A tánc szenvedély


- Melyik volt életében az a három színpadi pillanat, vagy szerep, amely megfordította a pályafutását?

- Annyi különböző élmény ért, hogy nem tudom ezt így megmondani. Mindig jöttek új impulzusok, új szerepek, nagy kihívások, s ezek ott akkor voltak jelentősek, sorsfordítók. Vagy utólag azzá váltak. Fontos a család, a karrier, s szerencsés vagyok, hogy mindemellett ezen a pályán lehetek a mai napig.

- Találkozott már ezzel a Bartók-művel a színpadon?

- A csodálatos mandarinban még nem táncoltam, de Bartók Béla A fából faragott királyfi táncjátékában főszereplő lehettem a Magyar Állami Operaházban a 2000-es évek elején. Szerettem.

- Most A csodálatos mandarinban A lány szerepét táncolja. Milyen lesz ez a szereplő a színpadon az ön gondolataival?

- Nemrég kezdtünk el foglalkozni a művel, a koreográfiával. Keresem magamban a karakterét. Hallgatom a zenét, s próbálom összerakni őt magamból, a gondolataimból. Egy olyan lányról beszélünk, akit csábításra kényszerítenek, hogy utána az általa behálózott áldozatot a szobákban kirabolják. Ő ezt egyáltalán nem akarja, nem érzi jól magát ebben a helyzetben, de függőségi viszonyban van férfiaktól. Valójában fogságban él így, ebben a környezetben. A mandarinnal való találkozása mégis reményt adhat számára, igaz, csak lélekben.

- Az Ön lelkének mit jelent a tánc?

- Az életemet, élményeimet, a színpadi szerepekben a szabadságot, amelyben jól érzem magam.

- A tánc a valódi szabadság?

-Több annál. A szenvedély

(V.R.)


>>> ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS <<<