Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Barlang 2024
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Szent Iván-éji csillagles a Barlangnál

A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak. Ünnepeljük együtt fénytánccal és csilaglessel Szent Iván éjszakáját, a nyár legizgalmasabb estéjét.


Szent Iván éjszakája, ha nem is a legrövidebb, viszont a nyár legizgalmasabb éjjele. Népszokások, hiedelmek garmadája kapcsolódik ehhez a titokzatos ünnephez. A nyárközép napja szinte az összes európai kultúrában szorosan kapcsolódik a Naphoz, a fényhez, pontosabban a fénynek, az életnek és a világosságnak a győzelméhez a sötétség, az elmúlás és a gonosz erői felett.


Program:

20.00 Egy kis éji zene

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesének koncertje

20.15 Dr. Szalai Tamás csillagász előadása

Előadásában arról mesél majd, mivel is foglalkozik manapság egy csillagász, és hogy milyen érzés Sopronból indulva, alapvetően Magyarországon - de mégis kontinenseken átívelő együttműködésekben - dolgozva lenyűgözően izgalmas, élvonalbeli témákkal foglalkozó kutatóként élni.

21.00 ElmoStix Fénytánc műsor

3 fős koreografált produkció kb. 20. perc időtartamban, többféle LED-es eszköz igénybevételével (hulahopp, poi, ostor…)

21.20 Fényfestés a kőfejtő falaira aláfestő zenével - A ToSoDa Projekt

Stílusuk meghatározása: sprituális drum ‘n bass (is) – többnyire lágy, ellazulós medítativ dallamok, néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum’n bass-es lüktetéssel megspékelve.

21.40 Távcsöves csillagles

A látnivalók között bolygók, holdak, csillagképek, mélyég objektumok (gömbhalmazok, galaxisok, gyűrűs köd) és még számos érdekesség megfigyelése várható.


Dr. Szalai Tamás Sopronban született, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban (Líceum) érettségizett 2003-ban. Ezt követően felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetemre, ahol 2008-ban csillagász szakon diplomázott, majd 2013-ban doktori fokozatot szerzett.

2013 óta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fizikai Intézetének munkatársa, jelenleg adjunktus az intézet Kísérleti Fizikai Tanszékén.

Kutatómunkáját a csillagok végállapotait jelentő szupernóva-robbanások, valamint az azokhoz kötődő porképződés témájában végzi. Legjelentősebb eredményeit a NASA Spitzer-űrtávcső infravörös méréseinek elemzése révén érte el, de - nemzetközi, főleg amerikai kutatókból álló együttműködések tagjaként - többek között a Hubble- és a James Webb-űrtávcső adataival is dolgozik. Több - köztük szülővárosa, egykori középiskolája, illetve volt tanárai neveit őrző - kisbolygó névadó társfelfedezője.

2020 óta kutatócsoport-vezető és a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasa; korábban elnyerte az SZTE TTIK Kari Tudományos Díját és a "Magyar Tudomány" kategóriában adományozott Junior Príma díjat. 2007-ben a "Sopron Ifjú Tehetsége" címmel tüntették ki. Rövidebb kutatói időszakokat töltött többek között a bostoni Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóintézetben, a Texasi Egyetemen (Austin, USA), valamint a Sydney-i Egyetemen (Ausztrália). Több nemzetközi konferencián tartott előadásokat és poszterprezentációkat, többek között Németországban, Olaszországban, Svédországban, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Japánban, ill. a Húsvét-szigeten.

Oktató- és kutatómunkája mellett az egyetemi közéletben és a tudománynépszerűsítés területén is aktív, utóbbihoz kapcsolódóan rendszeresen tart előadásokat és távcsöves bemutatókat a Szegedi Csillagvizsgálóban, valamint iskolákban, nyári táborokban, ill. kulturális és ismeretterjesztő eseményeken.


A program a Soproni Ünnepi Hetek tematikus eseménysorozat része.

További információk és részletes program a S.Ü.H.-ről: https://bit.ly/soproniunnepihetek