Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Sissi B. Goode

Ami a rock and rollnak a Johnny B. Goode, a végtelen szabadság, a katarzis, az a magyar operettnek a világot rengető, táncra hívó Délibábos Hortobágyon.

Nem csoda, ha valóságos koncerthangulat, felállva tapsoló és ünneplő nézők énekelték a Sissi, a magyar királyné produkció fináléjában ezt a slágert a teljesen megtelt fertőrákosi barlangszínházban szombaton este. A hatalmas, elsöprő, fergeteges siker szólt az egész előadásnak, a művészi teljesítményeknek, egy legendának, Erzsébetnek, aki végtelen, titokzatos nőként él a mai napig sok magyar lélekben. Tovább őrizve a mítoszt szépségben, szerelemben, szívekben.
A Monarchia Operett biztosra ment Huszka Jenő és Szilágyi László művével. Erzsébet királyné és Gróf Andrássy Gyula nem igazolt szerelmének története sokakat érdekel. A Sissi-legenda a ma napig él a világ legtitokzatosabb asszonyának hírnevével együtt. Remekül nyúltak a darabhoz, s így készült az operett műfaj rajongói számára egy emlékezetes előadás, amelyben minden együtt volt, hogy taroljon. Profi szereplők, erős, hiteles karakterek, humor, érzelmek, remek dalok, táncok, jó történetvezetés nemzeti történelmünk felvillantásával, és a fergeteges, magyaros, feszes tempó, némi modernizálással, kikacsintós stílusváltással. Ehhez persze mindenképp kellett Kerényi Miklós Gábor rendező, akinek a műfaj a kisujjában van, s ezt ismét bizonyította. Épített minden szereplő személyiségére, s ráadásként megadta a lehetőséget a közönségkedvenc Oszvald Marikának, hogy még egy one-woman show is beleférjen a játékába, egy jelenetbe, amikor kilépve a szerepéből megénekeltette a publikumot. A Csík-csicsóban című számot azóta Fertőrákoson önálló életre kelve dúdolják az emberek.
Összességében mindennél többet mond az előadásról, annak emlékezetes fogadtatásáról, hogy a nézők hosszú vastapssal, székükből felállva ünnepelték a stábot, alig akarták a művészeket leengedni a színpadról a finálé után, s kifelé menet pedig egymásnak mondogatták lelkesen: "Ezt kár lett volna kihagyni!"

Így vonult be Erzsébet története a barlangszínházba. Go, Sissi, go! A mítoszok földjén is.

(V.R.)