Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Salzburgból érkezett az első idei látogatónk

A hűvös nyitónapon hideg szél járta át a helyszínt, ám másfél órával a nyitás után már megérkezett a tavaszi szezon első látogatója, méghozzá egyenesen Ausztriából.

A Salzburgban élő Schmidt Csilla volt a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház legelső látogatója az április 1-jei délelőtti nyitáskor. Őt Izsó Katalin, a létesítmény projektmenedzsere virággal és egy ajándék borral köszöntötte. Pontosan öt perccel utána pedig begördült egy busz a szezon első 40 fős csoportjával, méghozzá a soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetben zajló nemzetközi szeminárium részvevőivel, világhírű előadójával. A hideg, csipős idővel dacolva aztán már családok is érkeztek.
A hat éve Salzburgban élő Schmidt Csilla elmondta: még egyszer sem látta a barlangszínházat, sőt, a környéket sem ismeri. Egy tudatosan tervezett kirándulás keretében most bejárja a Fertő tó magyar és osztrák oldalát, a falvakat. Amatőr fotós, ezért örül annak, hogy ilyen helyszínen is készíthet emlékezetes képeket. Azzal pedig külön megleptük, hogy első látogatóként köszöntöttük.Ahogy elindult a tanösvényen, begördült a barlangszínház elé egy busz a soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetben zajló szeminárium résztvevőivel. A fiatal kutatók, olajiparban dolgozók az üledékes medencék kialakulásról, azoknak feltöltődéséről, ezekhez kapcsolódó témákról hallhattak előadásokat az elmúlt napokban. Két világhírű szakmai tekintély, Bilal Haq, aki jelenleg a washingtoni Smithsonian Intézet rezidens tudósa, valamint a párizsi Sorbonne Egyetem társult kutatóprofesszora, és Sierd Cloetingh, az utrechti egyetem földtudomány professzora tartott előadásokat a résztvevőknek. Sierd Cloetingh holland geofizikus öt európai egyetem tiszteletbeli doktorátusának és számos más kitüntetésnek birtokosa. Tagja a Holland Királyi Tudományos Akadémiának, a Norvég Királyi Akadémiának, a Dán Királyi Akadémiának, a Német Nemzeti Műszaki Tudományos Akadémiának, a Heidelbergi Akadémiának, a Bajor Tudományos Akadémiának. Mindemellett a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja. Ő ott is volt a résztvevőkkel pénteken a Fertőrákosi Barlangszínházban és a Kőfejtőben, amikor terepbejárást végeztek a helyszínen. Már a nyitáskor világhírű professzor és több nemzet képviselői sétáltak a barlangszínházban, a témaparkban. Így ausztriai, szlovákiai, horvát, román, német, francia és magyar vendégeket is fogadtak a létesítmény munkatársai, akik megjegyezték: remélhetőleg ilyen jó nyitás után hasonló nyár vár mindenkire ezen a helyszínen.