Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Megnyitott a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Megnyitott a Témapark, a Barlangszínház első előadása május 22-én látható


Megnyitotta kapuit a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház május 1-én. A létesítmény, valamint a témapark délelőtt tíz és este hat óra között látogatható az előírásoknak megfelelően védettségi igazolvánnyal. A legendák előtt tisztelgő nyári kulturális programsorozat pedig május 22-én kezdődik a Bagossy Brothers Company koncertjével. Az idei szezonban szeptember elejéig harminc produkció várja a közönséget a játszóhelyen.

A legendák évada a barlangszínházban

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. működteti a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat, amely május 1-től megnyitja kapuit. Az UNESCO világörökség részeként számon tartott helyen május 22-én kezdődik a nyári kulturális programsorozat.

Az idei nyári szezont A legendák évadának keresztelték el. Ebből az alkalomból világsztárok és magyar zenei csillagok lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban. Érkezik Robben Ford, Bill Evans, Stanley Clarke, David Friedman, Presser Gábor, Charlie, Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Bogányi Gergely. Látható lesz a Bánk bán, a Carmina Burana és az István, a király. Összesen harminc produkciót kínálnak a nézőknek május végétől szeptember elejéig.

 – A 2021-es barlangszínházi szezon egy adott korszak egyetemes és magyar kulturális lenyomata, összegez, utat is mutat egyben. Ezért hívtunk meg ikonikus előadókat, hazai és nemzetközi sztárokat, kultikus előadásokat, műveket, produkciókat, s ennek tiszteletére hirdetjük meg a legendák évadát – mondta Pataki András. A fertőrákosi barlangszínház idei szezonjában a műfaji sokszínűség jegyében legendás előadók, művek és népszerű előadások érkeznek a játszóhelyre. Külföldi és hazai sztárok ikonikus művekkel komoly- és könnyűzenei szerzők előtt tisztelegnek.

Tavaly jöttek volna, a járványhelyzet miatt idén látható június 4-én a Recirquel társulat My Land című darabja. Ezt az előadást az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választották meg 2018-ban. A díjnyertes My Land ötvözi a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet, s az emberiség gyökereinek keresésére indul, az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.

Másnap, június 5-én a humor nagyágyúja, Hadházi László szórakoztatja a közönséget.

A magyar zenei legendák sorát Charlie koncertje nyitja meg június 6-án a barlangszínházban. Életműve, slágerré vált dalai a hazai rock ikonjai közé emelték az énekest.

A Bánk bán című operát tekintheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében a fertőrákosi barlangszínházban június 12-én a Coopera produkciójaként. Tavaly volt 200 éve, hogy 1820 őszén megjelent a Bánk bán nyomtatásban: Katona József úgy döntött, hogy saját maga adja ki a művét, amely egy pályázatra készült. A darabot azonban csak Katona halála után, 1833-ban adták elő. A Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, és ezután vált hamarosan a magyar színpadok meghatározó darabjává. Vidnyánszky Attila nem először rendezi meg a művet, amelyről azt tartja: lendületes, dinamikus és száguldó, akár egy Verdi-opera.

Ugyancsak a komolyzene kedvelőit célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérlettel. Ők június 13-án Carl Orff Carmina Burana című művével indítják a sorozatukat. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvantagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Operaénekesek is fellépnek velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz.

A bérletben látható még a Győri Filharmonikus Zenekar „A tribute to John Williams” című koncertje augusztus 7-én. Ezen a hangversenyen felcsendülnek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, az Egy gésa emlékiratai, a Harry Potter, az E.T. és az Indiana Jones című filmek dalai. Ősszel, szeptember 4-én Bogányi Gergely és a csodazongorája érkezik majd Fertőrákosra a győriekkel együtt.

A Sopron Classic keretében a soproni szimfonikusok június 27-től szeptember 5-ig összesen nyolc alkalommal lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban délutánonként. A Dohnányi bérlet hangversenyein a zenészek tisztelegnek a vonósnégyes műfaját megteremtő zeneszerző-legenda, Joseph Haydn előtt, aki kötődik a városhoz és a térséghez, hiszen amikor az Esterházy-kastélyban szolgált, élt a településen, és sokat járt a környéken. Alkotásai közül többet játszanak most is az Ötórai hangolók zenészei, akik több Haydn-fesztiválon felléptek már. Mindemellett Vivaldi, Borogyin, Ravel, Mendelssohn, Schubert és Mozart művei szólalnak meg ezeken a hangversenyeken.

Az elmúlt esztendei nagy siker után újra meghívták a Tesla – Végtelen energia című musicalt. A produkció június 19-én kétszer tekinthető meg. A tánc műfajában is tartanak bemutatót Farinelli címmel június 26-án a Sopron Balett és a St.Pölten-i Eurrópaballett koprodukciójában.

A fertőrákosi barlangszínházba érkeznek a harmadik SopronDrum világsztárjai július 15-e és 18-a között. A nemzetközi ütősfesztivál idén Miles Davis előtt tiszteleg. Igazi kuriózum, hogy július 16-án Robben Ford ikonikus blues- és jazzgitáros, énekes, valamint Bill Evans szaxofonos közös koncertet ad. Korábban mindkettőjük játszott Miles Davis zenekarában. Követik a műfaj géniuszának szellemiségét, őrzik zenei örökségét, közös lemezt is készítettek nemrég. A Miles, blues és azon túl című koncertjük a SopronDrum nagy zenei élményét ígéri.

Másnap, azaz július 17-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel a barlangszínházban. Stanley Clarke a világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Különösen híres vad, elsöprő játékáról, fellépései igazi showhangulatot árasztanak. Számos film, köztük a Boyz N The Hood és Az 57-es utas zenéjének szerzője. Megközelítőleg 70 tévé- és játékfilmhez írt kísérőzenét. Miles Davis jó barátja volt, s nagyon büszke arra, hogy megkaphatta a Miles Davis-díjat. A harmadik SopronDrum ütőhangszeres csillaga, oktatója és ezen a napon fellépője David Friedman lesz. Nemzetközileg elismert vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző és jazzpedagógus. Olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono.

A fesztivált július 18-án a SONUS ütőegyüttes és a X. Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló- és Duóverseny győzteseinek a fellépése zárja. Mindemellett az esemény fontos küldetéseként világsztároktól, mesterdobosoktól, ütőhangszeres nagyágyúktól leshetik el a fortélyokat a fiatal generáció tagjai ezekben a napokban. A dzsessztől a rockon, popon át a komolyzenéig széles műfaji skálát ölelnek fel Wolfgang Haffner, David Friedman, Rob Knopper és Szendőfi Péter mesterkurzusai.

A hónap végén a barlangszínházban két magyar zenei legenda lép fel a barlangszínházban. Kovács Kati Symphonic live című életműkoncertje július 30-án szerepel a műsoron.

Őt követi július 31-én Presser Gábor Dalok régről és nemrégről című produkciója. Az est különlegessége, hogy színpadra lépnek A padlás soproni előadásának szereplői. A nézői érdeklődés pedig már most akkora, hogy minden jegy elkelt az eseményre.

A fiatalok kedvence, a Honeybeast augusztus 6-án tart nagy barlangszínházi bulit.

A tavalyi kirobbanó, katarzist hozó siker után közkívánatra augusztus 14-én kétszer is láthatják újra a nézők az István, a király című rockopera koncertszerű keresztmetszetét a fertőrákosi barlangszínházban. Szörényi Levente és Bródy János ikonikus műve a magyar kultúra fontos mérföldköve. Most Feke Pál és barátai – öt zenész és hat szólista – idézik meg az örökzöld dalokat. A rendkívül látványos, modern hangzásvilágú és nagyszabású produkció a legnépszerűbb énekes–színészekkel, rockzenekarral, animációs látványvilággal, a ma elérhető legprofesszionálisabb világítástechnikával kerül színpadra.

Párizsi éjszakák címmel augusztus 21-én lép fel a játszóhelyen két magyar származású francia sztárénekes, Stéphanie Schlesser és Laurent Ban. Őket az elmúlt szezonban a Mesés musicalekben már láthatta együtt a közönség. Most Stéphanie és Laurent a legtehetségesebb párizsi kollégáikkal idézik fel a francia operett, sanzon és filmzene felejthetetlen világát. Képzeletben a nézők végigjárhatják velük a Champs-Élysées-t Yves Montand-nal, a Montmartre-ot pedig Edith Piaffal és Charles Aznavourral. Nosztalgiázhatnak a Cherbourgi esernyők és a Házibuli felejthetetlen dallamaival, meghallgathatják a híres francia musicalek, a Rómeó és Júlia, a Párizsi Notre-Dame és a Nyomorultak megindító számait. Természetesen az olyan világhírű előadók, mint Céline Dion és Lara Fabian számai sem maradhatnak ki a műsorból.

Az operett kedvelőinek az Egy csók és más semmi című előadás érkezik a Kecskeméti Katona József Színházból augusztus 27-én és 28-án Fertőrákosra.

A barlangszínházi szezonzáró hétvégén, szeptember 3-án Rúzsa Magdi ad nagyszabású zenekaros koncertet. Bizonyára nem véletlen, hogy erre az eseményre is elfogytak már a jegyek.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően a német nyelvű közönségnek a barlangszínházban idén Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettjét tűzik műsorra a leghűségesebb város teátrumának művészeivel, Béres László rendezésében.