Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Kezdődik a Királynők és királyok évada

Országos sajtótájékozatót tartottunk Budapesten az évadunk nyitásáról.Megkezdődik június 27-én (pénteken) a Királynők és királyok évada a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlagszínházban, a Punnany Massif zenekar nyitja meg a szezont, másnap Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble ad koncertet - jelentette be budapesti sajtótájékoztatón dr. Ragány Misa, a játszóhelyet működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kiemelte, idén rekord mennyiségű, 60 előadást tartanak a barlangszínházban. Széles kínálat jellemzi a műsort. A musical, a dzsessz, az operett, a rock and roll, a komoly- és könnyűzene legnagyobb szerzőinek, népszerű előadóinak királynőinek és királyainak nagyszabású történetei, szerzeményei elevenednek meg a színpadon a műfaji sokszínűség jegyében.
A sajtótájékoztatón dr. Simon István Sopron alpolgármestere hangsúlyozta: magas nívójú előadások, produkciók érkeznek a világon egyedülálló játszóhelyre, a barlangszínházba. Ehhez kapcsolódva elmondta: ilyen időszakban egyúttal a város nyári kulturális rendezvényeire, a térségbe is invitálják a magyar és külföldi nézőket. Hozzátette, a 2000 éves kultúra a római kortól a magyar királyságot felölelve összekötő kapocs volt a művészet által a nyugati régió felé. Beszélt arról, hogy a barlangszínház mellett milyen gazdag látnivalókat tartogat a térség. Itt található a határáttörés emlékhelye, Balfon a vészkorszakban elhunyt Szerb Antal emlékműve. Ha tovább megy a néző, betérhet Fertődön az Esterházy-kastélyba, ott Haydn szellemi lengi körbe a falakat. Doborjánban található Liszt Ferenc szülőháza. Nagycenken a Széchenyi-kastély és Mauzóleum várja a kirándulókat. Sopron történelmi városrészei, műemlékei, gyűjteményekkel kiegészülve, parkerdővel, 15 kilátóval, tematikus utakkal, sportuszodával mind ennek a tájegységnek kulturális, turisztikai értékei, s amikor barlangszínházba érkezik a közönség, előadások előtt vagy után felkeresheti ezeket a helyeket.
Az országos évadhirdetésen részt vett a Punnany Massif zenekar népszerű tagja, Farkas Roland ("Wolfie"), aki örül annak, és megtiszteltetésnek tartja a zenekar tagjaival együtt, hogy ők nyithatják meg az idei szezont. Elmondta, jövőre lesz húsz esztendős a Punnany Massif, s az elmúlt években többször léptek fel Sopronban. Ők pécsiek, így kicsit testvérvárosuknak tartják a települést. Most a hely szelleméhez illő akusztikus műsorral érkeznek Fertőrákosra.
Az idei szezon különlegességének számít egy nagyszabású produkció, amelyre minden jegy elkelt már. Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készült musical Árpád-házi Szent Erzsébetről. Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde darabját június 4-én láthatják ezen a játszóhelyen a Forrás Produkció előadásában, Cseke Péter rendezésében, az ország népszerű énekeseivel, színészeivel. A főszereplő Békefi Viktória lesz, aki a sajtótájékoztatón elmondta, lépett már fel ezen a különleges, az országban egyedülálló helyszínen, s mindig emlékezetes élményt adott számára. Nagyon várja már a közönséggel a találkozást. Egyúttal a nézők figyelmébe ajánlott egy másik előadást is, amelyben játszik.

A Vadak Ura – The Covenant című nagyszabású családi musical a Soproni Petőfi Színház és a TBG Production közös előadása július 22-én, 23-án, 29-én és 30-án tekinthető meg összesen hatszor. A sztárénekeseket felvonultató, látványos produkció premierje Pataki András rendezésében tavaly október közepén a fővárosi RaM Színházban volt, s elindult országos turnéjára. A zenés darab írója Egressy Zoltán, a zeneszerző Sebestyén Áron, a dramaturg és a dalszövegek szerzője Müller Péter Sziámi. Gyerekeknek, felnőtteknek nagyon ajánlja a látványos kétszer 50 perces szórakoztató produkciót.
Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készülnek táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEUropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal úgy, hogy különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat a színpadon koncertszerűen a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon magyarországi ősbemutatóként június 18-án. Az ötletgazda Pataki András, a koreográfus Michael Kropf.

Bogányi Gergely a produkcióhoz kapcsolódva kijelentette: még nem volt ugyan összpróbájuk, de már a felkészülés jelenlegi szakaszában úgy érzi, szenzációgyanús az előadás, a szó minőségi, nemes értelmében. Már az is különlegességnek számít, hogy A csodálatos mandarint két zongorával játsszák el, de az szintén annak tűnik, hogy nemzetközi sztártáncosok lépnek közben színpadra. Ahogy megfogalmazta: a nézőtéren működik az ülésfűtés, de javasolja a biztonsági öveket is bekapcsolni, mert ilyen erővel is hathat ez a produkció..

A szervezők új kezdeményezésként hirdetik meg a Jazzcsütörtök című programot. A műfaj és a borok kedvelőinek szeretnének koncertekkel egybekötött közös találkozást nyújtani. Először június 16-án lesz ilyen rendezvény, majd július 7-én, 21-én, augusztus 4-én és 18-án várják a Dohnányi terembe az érdeklődőket. A Kollmann Gábor Quintet, Fekete-Kovács Kornél, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc triója, a Binder Quartet, Szakcsi Lakatos Béla és Varga Gábor triója lép fel az egyes esteken.
Ehhez csatlakozva elhangzott immár negyedik alkalommal rendezik meg a SopronDrumot, Magyarország egyik legkülönlegesebb fesztiválját és ütőhangszeres találkozóját július 7. és 10. között. Ennek keretében Stanley Jordan, a mágikus jazzgitáros és David Sanborn, a hatszoros Grammy-díjas szaxofonos legenda lép fel a fertőrákosi barlangszínházban. A nemzetközi és hazai művészek koncertjei mellett mesterkurzusok és workshopok emelik a rangját az eseménysorozatnak, amelynek ötletgazdája és művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész.

Ő arról beszélt, hogy amikor kitalálták ezt a fesztivált, az volt a céljuk, hogy olyan programsorozatot hívjanak életre, amely egyedülálló a kulturális palettán. Amiatt is, hogy a világsztárok koncertjei mellett a legjobbaktól tanulhasson a fiatal magyar ütőhangszeres generáció. Ezért is örül annak, hogy az idei rendezvénysorozat alatt a Strasbourgi Zeneakadémia tanárai, Emmanuel Séjourné és Sylvie Reynaert ütőhangszeres művészek, valamint a David Sanborn Acoustic Band dobosa, Billy Kilson tart workshopokat.

A fesztiválon a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Bartók Béla Konzervatórium hallgatóiból alakult közös zenekar ad koncertet, ahol többek között Emmanuel Séjourné egyik kompozícióját is előadják a szerző betanításában. A koncertet július 10-én, a zárónapon rendezik meg délután.

Az pedig külön öröm számára, a dzsessz, a blues, mellett idén a komolyzene is csatlakozott a fesztiválhoz. A Győri Filharmonikus Zenekar Salute, SopronDrum! című koncertjével köszönti a nemzetközi ütősfesztivált július 8-án. Bernstein, Kodály, Emmanuel Séjourné és Gershwin olyan művei hangzanak el, amelyekben főszerepet kapnak az ütőhangszerek. A hangversenyt Kóczán Péter vezényli.