Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

Farinelli

A St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett európai ősbemutatója június 26-án

Farinelli

Látványos emelésekkel, megtartásokkal, ugrásokkal tarkított szédületes, nemzetközi szinten mérve is kimagasló színvonalú koreográfiát készít Peter Breuer és Artur Kolmakov a Farinelli című nagyszabású táncos produkcióhoz. A St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett európai ősbemutatója június 26-án látható a fertőrákosi barlangszínházban a legendák évadában. A történet írója, a műfaj professzora Peter Breuer - akinek emlékezetes, hatalmas sikerű előadását Coco Chanel életéről láthatták a nézők a leghűségesebb város teátrumában - a próbákon mosolyogva mondta: szeretnék elvarázsolni a nézőket a barokk korszak összes színességével, forgatagával, zenéjével, öltözködésével, egy művész sorsával, titkával együtt.

Nemrég Artur Kolmakov dolgozott a Sopron Balett stábjával, most pedig Peter Breuer gyakorolt az együttessel. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi történetét bemutató előadás a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeséről, sorsáról, vívódásairól, eltitkolt szerelme iránti vágyairól szól egy barokk balett keretén belül. Peter Breuer a nagyszabású, 1994-ben bemutatott film után érezte azt, hogy a tánc nyelvén is érdekes, izgalmas lehet Farinelli sorsa a színpadon. Megírta a táncmű forgatókönyvét, majd Artur Kolmakovval együtt a St.Pölten-i Europaballett és a Sopron Balett együttműködésének köszönhetően közös koprodukcióként állítják színpadra a művet.

Az előadáshoz mintegy 150 jelmez készül, sztárénekest, a nemzetközi szinten kiemelkedő kontratenort, a dél-stájerországi "aranyhangot", Kevin Elsniget is megnyerték maguknak. A címszerepet az osztrákok sztártáncosa, a francia származású Florient Cador formálja meg. A két együttes húsz művészei vesz részt a grandiózusnak ígérkező előadásban, amelyben a soproni csapatból a spanyol király figuráját Ruszlan Szojengosev, a királynőét Horváth Renáta alakítja. Velük külön próbált Sopronban Peter Breuer, a gyakorlásra eljött Dominik Vaida, aki a táncműben a fiatal Farinellit alakítja. Őt szintén ismerősként köszönthetik a leghűségesebb város nézői, mert Arthur boy Capel és Jean Cocteau figuráját táncolt a Mythos Cocoban.

Peter Breuer neoklasszikus stílusban alakította ki a koreográfiát, a klasszikus és modern balett közötti átmenetetet vegyítette. Komoly technikai tudást és fizikai állóképességet igényelnek az általa kitalált elemek. Sok emelés, megtartás, ugrás, hajlított kezek és lábak jellemezték egyes jeleneteinek a koreográfiáit, miközben nagy hangsúlyt helyezett a szerepek, a szereplők, figurák, helyzetek belső útjainak, emberi, érzésbeli motivációinak a megtaláláshoz. Mert a történet mélységeit, üzeneteit, tanulságait csak így lehet átadni a nézőknek.

A soproni és ausztriai táncosok egyelőre külön gyakorolják a koreográfiákat, majd a tervek szerint június elején kezdődnek meg az összpróbák immár a fertőrákosi barlangszínházban.