Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Témapark - Interaktív kaland
Barlangszínház

Kultúra és kirándulás egy helyen

A kőfejtő projekt

A barlangban a mai térhasználatot elemezve tűnik ki a 70-80-as évekből örökölt kialakítás kettős csapdája, ellentmondása:

A kőfejtő projekt

A kőfejtő területén az építészeti és tájépítészeti fejlesztések három – színház és az azt kiszolgáló infrastruktúra, a barlang témapark-tanösvény, valamint a fogadó- és kiszolgáló-épületek akcióterületekre oszthatóak. Az ókori város térmodelljével –fórum, szentély, palota- párhuzamba állítva: a fogadótér és fogadóépületek a nyüzsgő „fórum”, a barlang és a színház az áhítat „szentélye” és a szállást nyújtó települések, látogatókat küldő területek a „palota”. Az akcióterületek szerves egységet alkotnak egymással, ezért a beavatkozások sorát körültekintően és megfontoltan, a lehetőségeket szem előtt tartva kell a projektben résztvevő feleknek meghatározniuk.

Mindegyik részfeladatra megállapítható, hogy felelősen csak a természeti értékek megőrzése, hangsúlyozása mellett, gondolatiságában is, és alkalmazott szerkezeteiben is időtálló, minőségi megoldások alkalmazása megengedhető. Vezérelvként a barlang–kőfejtő, mint mesterséges táj monumentalitását kell előtérbe helyezni, hatását, meghatározó szerepét erősíteni. Ezért azt a zavaró részletektől, félmegoldásoktól meg kell tisztítani. Az adekvát, e hely szellemére érzékenyen reagáló építészet hozzáadott értéket teremtve növeli a hely vonzerejét.